Tuesday, April 26, 2022

What Is The Rdw Process In Math

Don't Miss

Read Draw Write: A Better Strategy For Solving

RDW Process

Posted in:Aha! Blog > Eureka Math Blog > ModelsInstructional Design> Read, Draw, Write: A Better Strategy for Solving

STRATEGY

When I was in school, we had a set of steps for problem-solving. Some teachers would change it up a little, but most were pretty close to:

1. Understand the Problem 2. Come up with a Plan for Solving 3. Carry out the Plan 4. Reflect or Check Your Work

These steps are better known as Polyas Problem Solving Approach and were developed by George Polya in 1945. Although these steps always sounded like a good idea and did get students thinking through the math problems they were facing, they didnt always get the job done

What happens when you cant get past step 1? You read the problem over and over and still cant make sense of it. You listed out the known information, you underlined the key terms and circled the numbers, but you just cant figure out what to do. Under this problem solving approach you are expecting students to understand the problem before making any drawings, diagrams, tables, patterns, etc., which can leave many students fumbling to make sense of it all.

This is where the Read, Draw, Write approach comes in to play. Here is the basic idea of this strategy:

1. READ the problem. Read it over and over. And then read it again.

3. WRITE your conclusions based on the drawings. This can be in the form of a number sentence, an equation, or a statement.

Eureka Math Grade 3 Module 7 Lesson3 Problem Set Answer Key

Use the RDW process to solve the problems below. Use a letter to represent the unknown in each problem. When you are finished, share your solutions with a partner. Discuss and compare your strategies with your partners strategies.

Question 1.Monica measures 91 milliliters of water into 9 tiny beakers. She measures an equal amount of water into the first 8 beakers. She pours the remaining water into the ninth beaker. It measures 19 milliliters. How many milliliters of water are in each of the first 8 beakers?

Answer:Amount of water Monica pours into each of the first 8 beakers = 9 milliliters.

Explanation:Amount of water Monica measures into 9 tiny beakers = 91 millilitersAmount of water in ninth beaker = 19 millilitersAmount of water Monica measures into 8 tiny beakers = Amount of water Monica measures into 9 tiny beakers Amount of water in ninth beaker= 91 19= 72 milliliters.Amount of water Monica pours into each of the first 8 beakers = Amount of water Monica measures into 8 tiny beakers ÷ 8= 72 ÷ 8= 9 milliliters.

Question 2.Matthew and his dad put up 8 six-foot lengths of fence on Monday and 9 six-foot lengths on Tuesday. What is the total length of the fence?

Answer:Total Length of the six-foot fence Matthew and his dad put up on Monday and Tuesday = 17.

Question 3.The total weight of Lauras new pencils is 112 grams. One pencil rolls off the scale. Now the scale reads 105 grams. What is the total weight of 7 new pencils?

What Do A Tape Diagram Look Like

A tape diagram is a rectangular drawing that appears like a tape piece with divisions to support mathematical calculations. It is a graphic tool used commonly in solving ratio-based mathematical word problems. Tape diagrams are visual representations that represent the sections of a ratio by using rectangles.

Also Check: Theory Of Everything Geometry Dash 2

What Is A Tape Diagram For Addition

A tape diagram is a model to help students visualize the addition or subtraction problem they are trying to solve. Students will learn how to draw and label a tape diagram. They will also have to write an addition sentence explaining the tape diagram, and create their own word problem by looking at a tape diagram.

How Do You Explain A Tape Diagram

Greatest Class in Third: What

Tape diagrams are visual representations that represent the sections of a ratio by using rectangles. As they are a visual model it takes attention to detail to draw them. They break down complex mathematical word problems and help simplify it. They are depicted in the form of a strip or as a piece of tape.

You May Like: Who Are Paris Jackson’s Biological Parents

Eureka Math Grade 4 Module 3 Lesson 13 Exit Ticket Answer Key

Solve using the RDW process.

Question 1.Michael earns $9 per hour. He works 28 hours each week. How much does he earn in 6 weeks?Answer:Michael earns in 6 weeks is $1,512,

Explanation:Given Michael earns $9 per hour. He works 28 hours each week,means Michael earns in each week is 28 hours X $9 = $252,Now in 6 weeks Michael earns $252 X 6 = $1,512.Solved using the RDW process as shown above.

Question 2.David earns $8 per hour. He works 40 hours each week. How much does he earn in 6 weeks?Answer:David earns in 6 weeks is $1,920,Explanation:Given David earns $8 per hour. He works 40 hours each week,means David earns in each week is 40 hours X $8 = $320,Now in 6 weeks David earns $320 X 6 = $1,920.Solved using the RDW process as shown above.

Question 3.After 6 weeks, who earned more money? How much more money?Answer:We got Michael earns in 6 weeks is $1,512 andDavid earns in 6 weeks is $1,920 so more amount is earnedby David by $1,920 $1,512 = $408 as shown above.

Eureka Math Grade 4 Module 3 Lesson 13 Homework Answer Key

Solve using the RDW process.

Question 1.A pair of jeans costs $89. A jean jacket costs twice as much. What is the total cost of a jean jacket and 4 pairs of jeans?Answer:The total cost of a Jean jacket and 4 pairs of jeans is $534,

Explanation:Given a pair of jeans costs $89. A jean jacket costs twice as much,So jean jcket costs 2 X $89 = $178,The total cost of a jean jacket and 4 pairs of jeans is$178 + 4 x $89 = $178 + $356 = $534.

Question 2.Sarah bought a shirt on sale for $35. The original price of the shirt was 3 times that amount. Sarah also bought a pair of shoes on sale for $28. The original price of the shoes was 5 times that amount. Together, how much money did the shirt and shoes cost before they went on sale?Answer:Together,the shirt and shoes cost before they went on sale is $245,

Explanation:Given Sarah bought a shirt on sale for $35. The original price of the shirt was 3 times that amount means the original price of the shirt is 3 X $35 = 1X 5$140,Together,the shirt and shoes cost before they went on sale is $105 + $140 = $245 as shown above.

Question 3.All 3,000 seats in a theater are being replaced. So far, 5 sections of 136 seats and a sixth section containing 348 seats have been replaced. How many more seats do they still need to replace?Answer:Total more 1,972 seats needs to be still replaced,

Recommended Reading: What Is Figure Ground Perception Psychology

What Is The Rdw Process

In other words, I see the end result of teaching a systematic approach to problem solving, what we refer to as Read, Draw, Write, or RDW. This enables them to solve problems accurately. In this process, we ask students to read the problem and think about what information is given.Apr 10, 2015

What does RDWW mean in math?, One strategy we will be using this year is RDWW, which stands for: Read. Draw and label. Write an equation. Write a word sentence or statement.

Furthermore, What does a tape diagram look like?, A tape diagram is a rectangular drawing that appears like a tape piece with divisions to support mathematical calculations. It is a graphic tool used commonly in solving ratio-based mathematical word problems. Tape diagrams are visual representations that represent the sections of a ratio by using rectangles.

Finally, What does a tape diagram look like in math?, A tape diagram is a rectangular visual model resembling a piece of tape, that is used to assist with the calculation of ratios. It is also known as a divided bar model, fraction strip, length model or strip diagram. In mathematics education, it is used to solve word problems.

Eureka Math Grade 3 Module 7 Lesson 3 Homework Answer Key

2nd Grade Math – RDW Process #1

Use the RDW process to solve the problems below. Use a letter to represent the unknown in each problem.Question 1.Jerry pours 86 milliliters of water into 8 tiny beakers. He measures an equal amount of water into the first 7 beakers. He pours the remaining water into the eighth beaker. It measures 16 milliliters. How many milliliters of water are in each of the first 7 beakers?

Answer:Amount of water he pours equally into the each first seven beakers = 10 milliliters.

Explanation:Amount of water Jerry pours into 8 tiny beakers = 86 millilitersAmount of water he pours into the eighth beaker = 16 millilitersAmount of water he pours into the first seven beakers = Amount of water Jerry pours into 8 tiny beakers Amount of water he pours into the eighth beaker= 86 16= 70 milliliters.Number of first beakers = 7Amount of water he pours equally into the each first seven beakers = Amount of water he pours into the first seven beakers ÷ Number of beakers= 70 ÷ 7= 10 milliliters.

Question 2.Mr. Chavezs third graders go to gym class at 11:15. Students rotate through three activities for 8 minutes each. Lunch begins at 12:00. How many minutes are there between the end of gym activities and the beginning of lunch?

Answer:Time taken between the end of gym activities and the beginning of lunch = 21 minutes.

Answer:Number of Green pens Mr. Cane has = 120.

Answer:a. Amount of money Jason has = $65.b. Total amount of money 3 boys have = $194.

Also Check: Exponential Growth And Decay Common Core Algebra 1 Homework Answers

Eureka Math Grade 2 Module 2 Lesson 10 Homework Answer Key

Use the RDW process to solve. Draw a tape diagram for each step.Problem 1 has been started for you.

Question 1.There is 29 cm of green ribbon. A blue ribbon is 9 cm shorterthan the green ribbon. How long is the blue ribbon?

Step 1: Find the length of blue ribbon.

Step 2: Find the length of both the blue and green ribbons.Answer:The length of blue ribbon is 20 cm,Explanation:Given there is 29 cm of green ribbon. A blue ribbonis 9 cm shorter than the green ribbon.So long is the blue ribbon 29 -9 = 20 cm.

The length of both the blue and green ribbons is 49 cm,The length of blue ribbon is 20 cm and greenribbon is 29 cm, So the length of both the blue andgreen ribbons is 29 +20 = 49 cm.

Question 2.Joanna and Lisa drew lines. Joannas line is 41 cm long.Lisas line is 19 cm longer than Joannas. How long areJoannas and Lisas lines?Step 1: Find the length of Lisas line.Step 2: Find the total length of their lines.Answer:The length of Lisas line is 60 cm long,Explanation:Joanna and Lisa drew lines. Joannas line is 41 cm long.Lisas line is 19 cm longer than Joannas.The length of Lisas line is 41 + 19 = 60 cm,

Long are Joannas and Lisas lines Joannas 41 cm andLisas 60 cm, Both total length is 101 cm,Total length of Joannas and Lisas is 41 + 60 = 101 cm.

Rdw Process Read Draw Write Read Write Draw

  • Slides: 15

RDW Process Read, Draw, Write

Read, Write, Draw RDW is a suggested method of instructional delivery. Mathematicians and teachers suggest a simple process applicable to all grades. RDW is a four step problemsolving process that supports students through both visual and kinesthetic accommodations. The RDW strategy allows students to closely read and unpack the problem to develop a deeper understanding of the mathematical concepts.

Read, Draw, Write 1. Read the problem. 2. Draw a picture representing the problem. 3. Write a number sentence to solve a problem and a statement answering the problem.

Read Circle numbers Underline key words Underline the questions

Draw Picture & Label Tape Diagram

Write An equation 10+3=13 A statement Kate has 13 pets in all.

RDW Student Friendly Charts

RDW Student Friendly Charts

RDW nd 2 Grade Video Grade 2 Math: Read, Write, Draw 2. NBT. 7 https: //www. engageny. org/resource/grade-2 -math-readwrite-draw-2 nbt 7

Video Debrief What were some of the teacher moves? What were some of the student moves?

Solving a Problem Using RDW Samantha is helping the teacher organize the pencils in her classroom for the teacher. She finds 41 yellow pencils and 29 blue pencils. She threw away 12 that were too short. How many pencils are left in all?

Also Check: Unit 1 Geometry Basics Worksheet Answers

Eureka Math Grade 2 Module 2 Lesson 10 Problem Set Answer Key

Use the RDW process to solve. Draw a tape diagram for each step.Problem 1 has been started for you.

Question 1.Mauras ribbon is 26 cm long. Colleens ribbon is 14 cm shorterthan Mauras ribbon. What is the total length of both ribbons?Step 1: Find the length of Colleens ribbon.

Step 2: Find the length of both ribbons.Answer:The length of Colleens ribbon is 12 cm,Explanation:Mauras ribbon is 26 cm long, Colleens ribbon is14 cm shorter than Mauras ribbon so colleens ribbonlength is 26 14 =12 cm as shown above.

The length of both ribbons is 38 cm,

Explanation:Mauras ribbon is 26 cm long, Colleens ribbon is12 cm so the total length of both ribbons is26 + 12 = 38 cm as shown above.

Question 2.Jesses tower of blocks is 30 cm tall. Sarahs tower is 9 cmshorter than Jessies tower.What is the total height of both towers?Step 1: Find the height of Sarahs tower.Step 2: Find the height of both towers.Answer:The height of Sarahs tower is 21 cm,

Explanation:Given Jesses tower of blocks is 30 cm tall andSarahs tower is 9 cm shorter than Jessies tower,So Sarahs tower is 30 9 = 21 cm tall.Step 2 :The height of both towers is 51 cm tall,Explanation:Jesses tower of blocks is 30 cm tall andSarahs tower is 21 cm tall, So the heightof both towers is 30 + 21 = 51 cm tall.

The total measurement of all four wrists is 46 cm,As Pam wrist measures 10 cm and marks wrist is 13 cm,So the total measurement of all four wrists is10 + 10 + 13 + 13 = 46 cm.

Eureka Math Grade 3 Module 7 Lesson 3 Exit Ticket Answer Key

RDW EngageNY read, draw, write problem solving process ...

Use the RDW process to solve the problem below. Use a letter to represent the unknown.Twenty packs of fruit snacks come in a box. Each pack weighs 6 ounces. Students eat some. There are 48 ounces of fruit snacks left in the box. How many ounces of fruit snacks did the students eat?

Answer:Weight of packs of fruit snacks students ate = 72 ounces.

Explanation:Weight of each pack = 6 ounces.Number of fruit snacks come in a box = 20Weight of 20 pack of fruit snacks = 20 × 6 = 120 ounces.Weight of packs of fruit snacks left over in the box = 48 ouncesWeight of packs of fruit snacks students ate = Weight of 20 pack of fruit snacks + Weight of packs of fruit snacks left over in the box= 120 48= 72 ounces.

Read Also: Holt Geometry Lesson 4.5 Practice B Answers

Eureka Math Grade 2 Module 2 Lesson 10 Exit Ticket Answer Key

Steven has a black leather strip that is 13 centimeters long.He cut off 5 centimeters. His teacher gave him a brown leatherstrip that is 16 centimeters long.What is the total length of both strips?Answer:The total length of both stips is 24 cm,

Explanation:Given Steven has a black leather strip that is 13 centimeters long.He cut off 5 centimeters so Steven has now 13 5 = 8 centimeterslong strip, His teacher gave him a brown leather strip that is16 centimeters long. So the total length of both strips is8 + 16 = 24 centimeters.

More articles

Popular Articles